DNIA / PRZEZ Administrator/ W Gastronomia/ 2 komentarze

Jakie potrawy wybrać do menu weselnego?

Każdej parze organizującej ślub i wesele zależy na smacznym, i ciekawie wyglądającym menu. Wszak nasz kraj słynie z hucznych biesiad, i wypchanych jedzeniem stołów. Wybór menu weselnego wbrew pozorom nie należy do najłatwiejszych, często przez rodzinne nieporozumienia. Czy da się ustalić listę potraw w taki sposób aby każdy z weselników był zadowolony? Według nas tak, choć będziecie potrzebowali odrobinę pomocy ze strony specjalistów, czyli osób które na co dzień zajmują się organizacją przyjęć i wesel. W końcu obsługa lokalu w którym organizujecie przyjęcie, ma do czynienia z weselami praktycznie co tydzień, dzięki czemu mają doświadczenie które warto wykorzystać. Pamiętajmy że gotowe oferty można modyfikować według własnego gustu, w związku z czym jeżeli jesteście pewni co do niektórych potraw, warto je dodać, lub usunąć z ustalonego przez szefa kuchni menu. Kolejnym ważnym elementem jest sprawdzenie umiejętności kucharza, czyli spróbowanie potraw serwowanych w miejscu w którym będziecie organizować wymarzone wesele. Podczas planowania menu weselnego (bądź modyfikowania tego ustalonego przez szefa kuchni), warto wziąć pod uwagę także porę roku. W cieplejszych miesiącach lepiej sprawdzi się lekki krem warzywny, niż rozgrzewający rosół, co więcej dobrym pomysłem jest zastosowanie w liście potraw, sezonowych warzyw i owoców.

Przygotowaliśmy dla Was listę kilku popularnych potraw, które podbijają podniebienia weselników.

Zupy w menu weselnym

źródło: mniammniam.com / pinterest.com

  • rosół z makaronem lub kluseczkami
  • zupa gulaszowa
  • krem borowikowy z groszkiem ptysiowym
  • krem kalafiorowy z grzankami
  • krem brokułowy z parmezanem
  • krem szpinakowy z jajkiem
  • krem pomidorowy z grzankami

Dania mięsne w menu weselnym

  • kotlet schabowy
  • pierś z kaczki faszerowana
  • kotlet z kurczaka de volaille
  • kotlet mielony
  • rolada wołowa
  • pieczeń wieprzowa
  • kurczak z rożna
  • schab faszerowany

Dania rybne w menu weselnym

źródło: Kwestia Smaku / pinterest.com

  • łosoś z grilla podawany z masłem
  • pstrąg w ziołowej panierce lub sosie śmietanowym
  • sandacz w migdałach lub z pieczarkami
  • halibut podawany z masłem
  • sola w sosie śmietanowym
  • ryba po grecku
  • śledź w oleju
  • śledź po kaszubsku

Dodatki w menu weselnym

źródło: Fotokulinarnie / pinterest.com

  • ziemniaki zapiekane
  • ziemniaki z wody
  • puree ziemniaczane
  • kluski śląskie
  • frytki belgijskie
  • frytki
  • ryż lub kasza
  • pieczywo mieszane
  • masełka smakowe
  • dipy i sosy

Surówki w menu weselnym

  • surówka z marchewki
  • surówka z kapusty
  • buraczki z cebulką
  • zasmażane buraczki
  • surówka z selera
  • mizeria ze śmietaną
  • bukiet zielonych sałat z sosem vinaigrette

Gorące przekąski w menu weselnym

źródło: thermoprzepisy.pl / pinterest.com

  • udka pieczone
  • krokiety podawane z barszczem
  • bigos staropolski
  • szynka pieczona
  • pierogi pieczone

Zimne przekąski w menu weselnym

  • szynka
  • polędwica
  • kiełbasy suche
  • karczek
  • pasztet
  • schab ze śliwką
  • indyk w plastrach podawany z ananasem
  • sałatka grecka
  • sałatka jarzynowa
  • jajka faszerowane

Zapraszamy także do krótkiej lektury jaki alkohol wybrać na wesele, oraz do zapoznania się z ofertami gastronomii weselnej w naszym portalu.

Pozdrawiamy,
zespół Zaplanuj-Ślub.pl

2 komentarzy w “Jakie potrawy wybrać do menu weselnego?

  • Misia

    02, Wrzesień,2017 3 tygodnie temu

    Wesele na ogół kojarzy się z naszą rodzimą kuchnią, warto jednak wziąć pod uwagę bardziej egzotyczne opcje. Moja rodzona siostra wyprawiła wesele w stylu Tajskim, serwując tylko potrawy z dalekiej Azji. Jestem wręcz zachwycona!

    Odpowiedz
  • Krystyna

    21, Wrzesień,2017 5 dni temu

    Hotel Miłosz Kartuzy

    W wyborze odpowiedniego menu pomogła nam obsługa menadżerska w Hotelu.
    Nie spodziewaliśmy się, że będziemy tak zadowoleni.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz