DNIA / PRZEZ Administrator/ W Gastronomia, Ślub i Wesele/ 1 komentarzy

Menu weselne, czym się kierować podczas wyboru?

Wybranie potraw które będą serwowane podczas naszego wesela, to nie lada wyczyn. Bardzo ciężko jest trafić w gusta wszystkich gości, szczególnie wtedy gdy podczas ceremonii spotykają się różne pokolenia, od najmłodszych do seniorów. Jak więc dobrać menu aby każdy był zadowolony? Postaramy się przekazać Wam kilka wskazówek.

Zimne przekąski na wesele

Trendy ślubne nieustannie się zmieniają, i to także we wszelkich aspektach dotyczących jedzenia. Pary młode przywiązują do mody coraz większą wagę, a przyjęcia weselne niczym nie przypominają tych z przed lat. W dzisiejszych czasach, odchodzi się od podawania zimnych przekąsek na stół, i aranżuje się dla nich specjalny bufet. Kelnerzy serwują do stołu jedynie ciepłe dania, dzięki czemu goście mogą docenić piękne dekoracje które nie są przysłonięte jedzeniem. Według konsultantów ślubnych, taki zabieg powoduje że goście częściej wstają od stołu i więcej tańczą. W tym wypadku najlepiej sprawdzają się tradycyjne polskie przekąski takie jak: pieczone mięsa z owocami, galaretki drobiowe, rolady z sera szynki i papryki, śledzie, czy wszelakiego rodzaju sałatki.

Ciepłe dania na weselu

Menu składające się z ciepłych dań, powinno być przede wszystkim urozmaicone i uwzględniać różne potrzeby gości. Klasyka, czyli tradycyjna polska kuchnia sprawdza się praktycznie zawsze, ale na głównych i mniejszych stołach, coraz częściej pojawiają się egzotyczne potrawy. Warto jednak zachować w tym wypadku umiar, i proporcje między klasyką, a nowościami, ponieważ wśród gości mogą być osoby które nie lubią eksperymentów. Nie zapominajmy także o tych gościach którzy są na dietach wegetariańskich, czy wegańskich (a takich jest coraz więcej). Zadbajmy by mogli spróbować zarówno pysznego dania głównego, jak i delektować się deserem (przykładowo nie zawierającym jaj, czy mleka). W dzisiejszych czasach mało kto decyduje się organizować przyjęcie weselne we własnym zakresie, dzięki czemu par młodych które zatrudniają profesjonalistów przybywa. Warto jednak pamiętać że menu proponowane przez firmy zajmujące się cateringiem na weselu można modyfikować według własnych potrzeb. Pamiętajmy że stół nie musi uginać się od potraw, ważny jest umiar, styl i jakość. W tym wypadku sprawdzą się ciekawe wariacje takie jak: rosół z pulpetami z wątróbki, kaczka w glazurze, galaretki mięsne z wina, pikantne flaczki, zestaw grillowanych mięs, a na deser krem czekoladowy w połączeniu z malinami.

Czytaj więcej...  Zaproszenia ślubne, jakie wybrać?

Pamiętajmy że nie ma udanego przyjęcia bez pysznego jedzenia. Smaczne, efektowne, i pięknie podane dania, zrobią na gościach ogromne wrażenie. Wesele to czas świętowania, który powinno się wspominać do końca życia.

Pozdrawiamy,
zespół Zaplanuj-Ślub.pl

w komentarzy w “Menu weselne, czym się kierować podczas wyboru?

  • Sebastian Kucharski

    30, Marzec,2017 2 lata temu

    Przekąski mięsne

    Zimne przekąski mięsne to na prawdę świetny wybór. Na weselu znajomego świetnie sprawdzały się także pieczone mięcha doprawione konfiturą z żurawiny. Mniam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz