DNIA / PRZEZ Administrator/ W Ślub i Wesele/ 0 komentarzy

Kwestię przystawek weselnych, jak również innych dań warto dobrze przemyśleć i zadbać o to, by było smacznie, oryginalnie i, by każdy z gości znalazł swoje ulubione dania i zakąski. Poniżej znajdziecie kilka drobnych wskazówek, mamy nadzieje, że będą przydatne. Zachęcamy do lektury!

 

Zasady tworzenia menu weselnego

  • Pora roku – podczas tworzenia menu weselnego należy uwzględnić porę roku. Inne potrawy i zakąski sprawdzą się latem i wiosną, a inne zimą czy jesienią. Jeśli planujemy wesele w miesiącach, kiedy za oknem jest chłodno, lub bardzo zimno postawmy na gorące zupy i rozgrzewające dania, na deser możemy podać gorącą czekoladę lub ciasto. Jeśli natomiast ślub i wesele odbędą się latem, warto w menu uwzględnić chłodniki, lody, lekkie dania.
  • Preferencje gości – każdy ma własne preferencje smakowe i warto o tym pamiętać przy dobieraniu potraw. Zadbajmy o to, by w menu pojawiły się różnego typu potrawy – mięso smażone i gotowane, ryby, danie mączne, warzywa i tak dalej, wtedy każdy gość powinien być zadowolony.
  • Liczba posiłków – przemyślmy, jak długo będzie trwało nasze wesele i ile posiłków powinno się pojawić. Jeśli planujemy zabawę do białego rana, jedna kolacja z pewnością nie wystarczy. Jeśli natomiast wesele będzie trwało na po 3 , trzy kolacje są zbędne.

 

Przystawki na wesele – Cennik

Zazwyczaj państwo młodzi płacą „od talerzyka” co oznacza, że wybierają menu, które zawiera obiad, deser, kolacje – w zależności od preferencji jedną, dwie a nawet trzy oraz różnego typu zakąski. Cena ustalana jest za menu i mnożona przez liczbę gości.

Jeśli urządzamy wesele dla 100 osób i wybierzemy wariant za 200 złotych od osoby zapłacimy 20000.

 

Przystawki ślubne – popularne propozycje

Przystawki ślubne - popularne propozycje

  1. Ryba po grecku – ryba, na przykład dorsz, w sosie z warzyw– marchewki, pietruszki, selera, cebuli, z dodatkiem pomidorów od zawsze cieszy się powodzeniem wśród biesiadników.
  2. Śledź – na weselu sprawdzają się śledzie pod różną postacią, w śmietanie, w oleju, rolmopsy.
  3. Koreczki – tutaj ogranicza nas tylko kreatywność, koreczki można stworzyć z różnych składników, na przykład sera i winogron, kiełbasy i sera, z owoców, warzyw i tak dalej.
  4. Rolada szpinakowa i rolada z łososiem – pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują, sprawdzą się o każdej porze roku.
  5. Schab z brzoskwinią – plasterki schabu podane z brzoskwinią lub śliwką, najczęściej w galarecie, to idealna przystawka do alkoholu.
  6. Tatar – znajdziemy wielu miłośników tatara, zarówno wołowego, jak i z łososia. Tatara można podać z jajkiem, z ogórkami i cebulką.
  7. Sałatki – tutaj, podobnie jak z koreczkami, sałatki mogą występować pod różną postacią, dużą popularnością cieszą się sałatka grecka – z serem feta i oliwkami, sałatka cezar – z kurczakiem, sałatą i grzankami, sałatka z krewetkami czy sałatki warzywne.
  8. Półmisek wędlin – plasterki szynki, schabu, karkówki, kiełbaski, kawałki piersi z kurczaka lub indyka, boczek, salami z pewnością zasmakują gościom, którzy lubią mięsne przekąski.
  9. Półmisek serów – sery żółte, białe, pleśniowe, wędzone podane na przykład na drewnianych deskach z pewnością będą strzałem w dziesiątkę.
  10. Zimne nóżki – mięso z kurczaka, z marchewką i pietruszką w galarecie to jedna z ulubionych zakąsek osób starszych.
Czytaj więcej...  Podwiązka ślubna - Poradnik dla Panny Młodej

 

Hity weselne 2019

  • Płonące prosie – gorąca płonąca pieczeń będzie idealna po oczepinach.
  • Fontanna czekoladowa – pyszna czekolada, którą można polać owoce, ciastka, pianki będzie hitem na każdej imprezie.
  • Drink bar – barek, w którym barman na życzenie przygotowuje różnego typu drinki, proponuje własne kompozycje, ale też spełnia życzenia gości z pewnością będzie dużą atrakcją.
  • Stolik z łakociami – stolik z deserami na zimno, lizakami, żelkami, cukierkami zawsze cieszy się dużym powodzeniem, szczególnie wśród najmłodszych

Z hitów z innej kategorii niż menu powodzeniem cieszą się fotobudki, śmieszne gadżety dla gości – peruki, okulary, kapelusze.

 

Jakie dodatki do przystawek?

Jakie dodatki do przystawek?

  • Alkohole – w zależności od rodzaju przekąski, możemy podać wódkę białą, wódkę smakową, wino białe, wino czerwone, likiery.
  • Sosy – sos czosnkowy, musztardowy, pikantny sprawdzą się do różnego typu zakąsek mięsnych.
  • Konfitury – konfitura żurawinowa czy z czarnej porzeczki, doskonale będą współgrać się z deską serów i wędlin .
  • Pieczywo – pieczywo białe i ciemne, z papryką, z sezamem, orkiszowe, razowe.
  • Ogórki kiszone – idealne niemal do wszystkiego – do tatara, wędlin, serów.

 

Podsumowanie

Goście weselni tańczą, uczestniczą w zabawach i konkursach, piją alkohol, warto więc zadbać o pyszne i zróżnicowane zakąski, które dodadzą im sił do szampańskiej zabawy. Mamy nadzieje, że nasze podpowiedzi okażą się przydatne.

 

Dodaj komentarz